لوله اسپیرال چیست؟

امتیاز دهید.

یکی از انواع محصولات فولادی، لوله‌ اسپیرال است. این لوله‌ها که با ضخامت‌های مختلفی تولید می‌شوند، در صنایع بسیاری از جمله صنعت نفت و گاز کاربرد گسترده‌ای دارند. به دلیل نوع جوشکاری مارپیچی که بر روی لوله اعمال می‌شود، آن را به نام اسپیرال می‌شناسند. قدرت این جوش به اندازه‌ای است که در برابر فشار سیالات و سایر نیروها از مقاومت بالایی برخوردار است. بدین ترتیب برای انتقال نفت و گاز که با فشار بالایی منتقل می‌شوند، این لوله کاربردی خواهد بود.

لوله اسپیرال

مشخصات لوله اسپیرال

سطح داخلی لوله اسپیرال کاملاً صاف است، اما سطح خارجی لوله دارای درزهای جوش مارپیچی است که مقاومت لوله را بیشتر می‌کنند.

مقاومت بالا در برابر ترک و شکست، شکل پذیری، عدم نشت هوا و هزینه پایین تولید از دیگر ویژگی‌های این لوله است. در تولید این لوله از تجهیزات سنگین استفاده نمی‏شود و هزینه زیادی را در بر نخواهد داشت. آب‌بندی، نصب و اتصال آسان از دیگر دلایل انتخاب این لوله است.

از نظر طول و قطر هیچ محدودیتی در تولید این لوله‌ها وجود ندارد. به طور کلی می‌توان قطر این لوله را تا ۳۰۰۰ میلی‌متر، ضخامت ورق را تا ۲۵ میلی‌متر و طول آن را تا ۱۲ متر در نظر گرفت.

از انواع متریال که در ساخت این لوله به کار می‌رود، می‌توان به گالوانیزه، آلومینیوم، فایبرگلاس، پلاستیک، کامپوزیت، فولاد، برنج، مس، فولاد ضدزنگ با روکش وینیل اشاره کرد. معمولاً برای جلوگیری از خوردگی، سطح آن‌ها را با اپوکسی، پلی‌اتیلن یا بیتوسیل نیز پوشش می‌دهند.

در خرید این لوله‌ها باید دقت داشته باشید، چرا که ممکن است در هنگام تولید بر روی سطح لوله چروکیدگی ایجاد شود یا در برخی از موارد سطح مقطع لوله به شکل بیضی تغییر شکل دهد.

کاربرد لوله اسپیرال

از لوله اسپیرال برای مصارف مختلف استفاده می‌کنند، از مهم‌ترین صنایعی که از از این لوله به دلیل انعطاف‌پذیری و خواص مکانیکی استفاده می‌شود، صنعت نفت و گاز است.

همچنین برای تهویه هوای فشار بالا، لایروبی، در صنعت گرمایشی و صنعت شیمیایی نیز این محصول فولادی، کاربرد دارد. در صنایعی که باید انتقال سیالات انجام شود، نیاز است لوله‌ها از مقاومت بالایی برخوردار باشند.

به دلیل اینکه سطح داخلی این لوله‌ها کاملا مسطح و صاف است و سطح خارجی دارای جوش مارپیچی است، کاربرد گسترده‌ای در صنعت دارد.

در بسیاری از ساختمان‌های اداری، تجاری، بیمارستان‌ها از این لوله‌ها برای انتقال سیستم گرمایشی و تهویه هوا نیز استفاده می‌کنند.

لوله اسپیرال 1

روش تولید لوله اسپیرال

روش تولید لوله اسپیرال به دو صورت تک‌مرحله‌ای و دو مرحله‌ای است. در روش تک‌مرحله‌ای ابتدا ورق، آماده و سپس شکل‌دهی انجام و در نهایت از طریق جوشکاری زیرپودری، ساخت لوله تمام می‌شود.

معمولاً روند ساخت لوله‌های اسپیرال تک‌مرحله‌ای کمی طولانی است. در روش دو مرحله‌ای پس از آماده‌سازی ورق و شکل‌دهی آن، جوش با GMAW انجام، سپس جوشکاری زیر پودری انجام می‌شود. تولید لوله اسپیرال دو مرحله‌ای با سرعت بیشتری انجام می‌شود.

  • از روش‌های ساخت لوله اسپیرال، در روش O & U، ورق فولادی ابتدا به صورت U سپس به صورت O شکل‌دهی می‌شود.
  • در روش C & O که مانند روش اول است، معمولاً حالت‌دهی بخش اول بیشتر صورت می‌گیرد.
  • در روش سوم که خمش غلتکی یا نورد هرمی است، ورق فلزی باید بین چند غلطک قرار گیرد تا انحنای لازم را به دست آورد. سپس از طریق جوش، درز آن بسته ‌شود.
  • در روش بعدی، روش ۲C از دو لوله که هر یک به صورت شکل C فرم گرفته‌اند، لوله اسپیرال ساخته می‌شود. دو لوله در کنار یکدیگر قرار گرفته و درزها به یکدیگر جوش داده می‌شوند.
  • در روش شکل‌دهی مارپیچی، ورق فلزی را به صورت لوله فرم داده و درز بین لوله‌ها را از طریق جوش کاملاً می‌بندند.

استانداردهای لوله اسپیرال

در کنار متریال و انتخاب روش ساخت، آنچه در تولید لوله اسپیرال ‌ها نیز نقش مهمی دارد، رعایت استانداردها است. درکارخانه‌های تولیدات فولادی، رعایت استانداردها به منزله تولید با کیفیت خواهد بود. از استاندارد لوله اسپیرال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • API Spec 5L: این استاندارد برای فولادهای نوع A و B، لوله‏های بدون درز و درز جوش مستقیم، اعمال می‏شود.
  • API Spec 5LU: برای ساخت لوله از جنس فولاد U80 و U100، در دو نوع بدون درز و درز جوش مستقیم، این استاندارد رعایت می‏شود.
  • API Spec 5LS: جهت ساخت لوله اسپیرال از جنس فولاد A، B، X42 و X70 از این استاندارد استفاده می‏کنند.
  • API Spec 51X: برای فولاد X42 تا X70 و ساخت لوله‌‎های بدون درز و درز جوش مستقیم، این استاندارد پیاده‌سازی می‌شود.

برای کنترل کیفی خطوط لوله اسپیرال نیز استانداردهای زیر در نظر گرفته می‎شوند:

  • DIN 17172 & 2470 برای تولید خط لوله انتقال نفت و گاز
  • DIN 1626 & 2460 برای ساخت خطوط لوله انتقال آب
  • DIN 1626 & 1628 برای تولید لوله‏ های حرارتی
  • DIN 17120 برای ساخت لوله‏ های ساختمانی
  • API RP 5L2 برای تولید آستر رزینی‌اپوکسی
  • DIN 30670 برای ساخت پوشش پلی‌اتیلن

قیمت لوله اسپیرال

آنچه در قیمت نهایی لوله اسپیرال تأثیرگذار است، کیفیت ورق‌های فولادی است که در ساخت لوله استفاده می‌شوند. علاوه بر این، کیفیت جوش در لوله‌ها نیز بسیار مهم است، چرا که منجر به افزایش استحکام لوله‌ها می‌شود.

نوع متریال نیز می‌تواند فولاد، آلومینیوم یا محصولات دیگر باشد که هر یک با قیمت‌های مختلفی به بازار عرضه می‌شوند. یکی از موارد دیگری که در قیمت لوله اسپیرال تأثیرگذار است، روش ساخت است.

سخن پایانی

با داشتن اطلاعات کافی در خصوص لوله‌ اسپیرال، یک خرید موفق خواهید داشت. توصیه می‌شود قبل از اقدام به خرید ابتدا کیفیت، روش ساخت و سپس قیمت آهن را به صورت لحظه‌ای جویا شوید.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *