لوله سیلندری چیست؟
پیش از آن که به روش های ساخت لوله سیلندری اشاره کنیم، باید بدانیم که لوله سیلندری به چه لولههایی گفته میشود. یکی از انواع لولههای فولادی، لوله ی سیلندری است. این گونه لولهها در صنایع مختلفی کاربرد دارند. ساختمان سازی، خودروسازی، قطعه سازی، صنایع سنگین، آسانسورها و ... از جمله ی این صنایع هستند. لوله ی سیلندری در ساخت جکهای هیدرولیک نقش مهمی ایفا میکند. لذا جز جدایی ناپذیر بالابرها و جرثقیل ها خواهند بود. این لولهها را از جنس فولاد و با کیفیت های بسیار بالا تولید میکنند. در آلیاژ فولاد به کار رفته در لولههای سیلندری، کروم نیز یکی از عناصر آلیاژی است. چرا که باعث افزایش مقاومت فولاد میشود.
در ساخت لوله سیلندری تنوع زیادی وجود دارد. لولههای آب و گاز رشته ای بدون نشت، لولههای دیواری سنگین بدون درز، لولههای دیگ بخار و لولههای تو خالی جوش داده شده به روش سرد از جمله ی این لولهها خواهد بود. هر یک از این لولهها کاربرد خاص خود را داشته و در صنایع کوچک و بزرگ زیادی به کار گرفته میشود.
مزیتهای لوله سیلندری چیست؟
رواج ساخت لوله سیلندری به دلیل مزایای زیاد این گونه لولهها میباشد. در طراحی این لولهها سعی شده تا روشی انتخاب شود که سبب جذب بهتر و سریع تر انرژی شود. این لولهها قطر کمی دارند که یکی دیگر از مزیتهای آنها محسوب میشود. چرا که قطر کم سبب کاهش اصطکاک و اتلاف انرژی خواهد شد. این موضوع در صنایع مختلف بسیار اهمیت دارد. در ساخت لولههای سیلندری از موادی استفاده میشود که با کیفیت بوده و وزن کمی دارند. لذا حمل و نقل آنها آسان شده و در مصرف زمان و هزینه صرفه جویی خواهد شد.
در ساخت لوله سیلندری از فولاد و آلیاژ کرومی آن استفاده میشود، لذا مقاومت بالایی خواهد داشت. بنابراین این لولهها می توانند در برابر فشارهای مختلفی که در صنایع وجود دارند، مقاومت نشان دهند. فشارهای ناشی از شکستن و جوش از جمله ی این فشارها خواهد بود. خاصیت ضربهگیری نیز از دیگر مزایای این لولهها به شمار می آید. دستگاه های هیدرولیکی بر اساس فشار مایعات (مثلا روغن) کار میکنند. راه جریان روغن در لولههای سیلندری وجود دارد و آنها را برای کار با دستگاه های هیدرولیکی سازگار میکند.
روش های ساخت لوله سیلندری کدامند؟
برای ساخت لوله سیلندری از روش های هونینگ کاری (Honing Process) و سنگ زنی ساچمهای (Roller Burnished Process) استفاده میشود. H8 به لولههای سیلندری گفته میشود که از روش هونینگ کاری تولید میشوند. این لولهها دارای اندازههای 40x50 تا 300x250 با طول شاخه ی 6 تا 7 متر میباشد. این لولهها در ساخت جکهای هیدرولیک به کار گرفته میشود. H9 نیز لولههای سیلندری است که با روش سنگ زنی ساچمهای تولید میشود. این لولهها در سایزهای 30x25 تا 115x100 با طول شاخه ی 6 تا 8 متر تولید میشود. این لولهها در هیدرولیک جکهای غیر حساس که پکینگ U شکل در آنها الزامی است، کاربرد دارند. برای مثال، بازوی جک تراکتور یکی از این جک ها میباشد.
روش هونینگ برای ساخت لوله سیلندری کدام است؟
روش هونینگ یا سنگ کاری از روش های ساخت لوله سیلندری است. این روش در دسته ی روش های برادهبرداری قرار گرفته و هدف از آن نیز اصلاح ابعادی و رسیدن و سطحی صیقلی است. در این روش، سنگ ساینده، حرکات رفت و برگشتی انجام میدهد. بدین ترتیب به تدریج کار برادهبرداری انجام شده و برجستگی های قطعه را از بین می برد. حالت موجی سطح کار نیز با این روش از بین میرود. این روش به لحاظ کاربردی دارای دو نوع داخلی و خارجی است. سنگ کاری داخلی عیوبی از جمله بشکهای نبودن، دایرهای نبودن و مخروطی نبودن را رفع میکند. هونینگ خارجی نیز برای تولید قطعات ساده اما پر تیراژ به کار میرود.
روش سنگ زنی ساچمهای در ساخت لوله سیلندری چیست؟
سنگ زنی ساچمهای نیز روش دیگر ساخت لوله سیلندری است. در این روش، ساچمه های شتابی به سمت قطعه پاشیده شده و لایهای فشرده و سخت را ایجاد میکند. این روش یک فرایند کار سرد بوده و خواص سطوح فلزی را افزایش خواهد داد. روی سطوح قطعات مختلف معمولا تنش کششی باقی می ماند. این تنش سبب ترک، خوردگی و کاهش عمر قطعات خواهد شد. اما سنگ زنی ساچمهای میتواند مقاومت لولههای سیلندری را افزایش داده و از ترکخوردگی آنها جلوگیری کند. با کفایت شدت و پوشش ساچمه زنی، نانو کریستال در سطح قطعه ایجاد میشود که به طول عمر قطعات فلزی اضافه میکند. به همین دلیل است که برای ساخت لوله سیلندری از آن استفاده میشود.
بدون نظر