پنوماتیک یکی از شاخه های علم مکانیک است که بر اساس فشار هوا و یا مایعاتی که به اندازه هوا رقیق و کم چگالی می باشند، کار میکند. طبق این تعریف مشخص شد که یک لوله سیلندری پنوماتیک بر چه اساسی و قانونی کار میکند. لولههای سیلندری پنوماتیک می توانند برای صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرند و حرکات خطی ایجاد کنند.
با وجود لوله سیلندری پنوماتیک در انواع مختلف، می توان این لولههای سیلندری را برای صنایع مختلف و کاربردهای متنوع مورد استفاده قرار دارد. در ادامه این مقاله قصد داریم جزئیات مختلف این لوله سیلندری را ذکر کنیم و در مورد ویژگیهای آن نیز صحبت کنیم.
لوله سیلندری پنوماتیک چیست؟
لوله سیلندری پنوماتیک، یکی از انواع لولههای صنعتی هستند که برای کاربردهای خطی مورد استفاده قرار می گیرند. گاهی در صنایع مختلف نیاز است که سیلندر به صورت خطی حرکت کند. سیلندرهای پنوماتیکی امکان حرکت را به صورت خطی فراهم میکنند. این نوع لولهها، به علت اینکه با کمک هوای فشرده کار میکنند، سرعت بسیار بالایی دارند و با کیفیت بالا، قابل استفاده می باشند.
لولههای سیلندری پنوماتیکی به گونه ای طراحی شده اند که دارای پیستون و یک سیلندر در خارج آن می باشند. نیروی وارد شده در اثر گاز فشرده، از طریق پیستون به سیلندر متنقل میشود و در نهایت یک حرکت خطی آغاز خواهد شد.
ویژگیهای مختلف لولههای سیلندری پنوماتیک
لولههای سیلندری پنوماتیک از جمله لولههای صنعتی هستند که می توانند به صورت خشک و عاری از رطوبت مورد استفاده قرار گیرند. این لولههای صنعتی، دارای ویژگیهای خاصی هستند و به همین خاطر، به صورت پنوماتیکی کار میکنند. در ادامه به ویژگیهای مختلف لولههای سیلندری پنوماتیک اشاره می کنیم.
- خشک و عاری بودن از رطوبت هوا یا گاز استفاده شده در لولهها
- امکان انجام حرکات سریع به دلیل چابک بودن هوا
- امکان عبور سریع هوا به دلیل مقاومت کم
- قابل استفاده در سایزهای بسیار کوچک
- تمیزی بسیار بالا و عاری بودن از آلودگی
- ارزان بودن سیستم پنوماتیکی نسبت به سیستم های هیدرولیکی
- داشتن عمر طولانی و نیاز به تعمیر کمتر
- امکان نگهداری سیستم های پنوماتیکی به صورت راحت تر
- ایمنی بسیار بالا در سیستم های پنوماتیکی
- بدون خطر آتش سوزی و یا انفجار
- بدون نیاز به تعویض فیلترهای لولههای سیلندری پنوماتیکی تا سال های سال
انواع لولههای سیلندری پنوماتیک
سیلندرهای پنوماتیکی بسته به طرح ها و ویژگیهای خاصی که دارند، می توانند در صنایع مختلف به کار روند. انواع لولههای سیلندری پنوماتیک، باید توسط گروه های صنعتی شناخته شوند تا در نهایت بهترین لوله سیلندری خریداری شود. در ادامه به انواع لولههای سیلندری پنوماتیک اشاره می کنیم.
- سیلندرهای دی ان سی میل مخفی یا پروفیلی
- سیلندرهای پنوماتیکی چهار میل
- سیلندرهای قلمی یا گرد
- سیلندرهای کامپکت
- سیلندرهای با شفت چهار گوش (قابل استفاده در صنایع چاپ)
- سیلندرهای بدون شفت یا رادلس
- لوله سیلندرهای تلسکوپی
لوله سیلندری دو کاره و تک کاره؛ بررسی تفاوت ها
لولههای سیلندری پنوماتیک عمدتا می توانند بسته به کاربردی که دارند، به دو دسته تک کاره و دو کاره تقسیم بندی شوند. لولههای سیلندری دو کاره و تک کاره، با هم تفاوت هایی نیز دارند و لازم است که قبل از خرید آن ها، به این تفاوت ها توجه داشت.
سیلندرهای پنوماتیکی تک کاره
یکی از انواع سیلندرهای موجود در بازار هستند که با نام تک کاره شناخته میشوند. لوله سیلندری تک کاره، دارای یک ورودی مشخص برای هوای فشرده میباشد. پس از ورود هوای فشرده، سیلندر حرکت میکند و میله را به سمت جلو سوق میدهد.
یک فنر نیز برای برگرداندن پیستون به حالت اولیه پس از برداشتن فشار هوا وجود دارد.
سیلندرهای پنوماتیکی دو کاره
سیلندرهای پنوماتیکی دو کاره، دارای دو ورودی برای هوای فشرده می باشند. دو ورودی برای هوای فشرده برای این تعبیه شده است که بتوان با ورود هوای فشرده از یک طرف، پیستون به جلو و عقب حرکت کند.
اختلاف فشار در دو طرف پیستون لوله سیلندری، باعث ایجاد فشار بر روی پیستون و حرکت آن میشود.
در این نوع لوله سیلندر پنوماتیکی، دیگر فنر برای بازگشتن به حالت اولیه استفاده نمیشود. بلکه معکوس شدن سوپاپ و جریان هوای فشرده، باعث بازگرداندن سیلندر پنوماتیکی به حالت اولیه میشود.
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با انواع لولههای سیلندری پنوماتیک صحبت کردیم. به طور کلی، این لولهها می توانند کاربردهای مختلفی داشته باشند. ولی کاربرد اصلی آنها انتقال نیروی ناشی از سیال (گاز و هوای فشرده) به صورت خطی است. بنابراین، در صورتی که نیاز به حرکت خطی در صنایع مختلف باشد، می توان اقدام به استفاده از لوله سیلندری های پیستونی کرد.
لوله سیلندری هیدرولیکی و پنوماتیکی، هر دو دارای ویژگیهای خاصی می باشند و از لحاظ صنعتی نسبت به یکدیگر برتری ندارند. اما در حال حاضر، لولههای صنعتی پنوماتیکی به خاطر به صرفه بودن از لحاظ قیمت و کارایی طولانی مدت تر، توانسته به یکی از بهترین لولههای صنعتی تبدیل شود.
بدون نظر