آشنایی با ویژگیهای مختلف عنصر کروم
کروم چیست؟ نام یک عنصری است که میتواند برای کاربردهای مختلف صنعتی، استفاده شود. عنصر کروم، در جدول تناوبی و در دوره چهارم آن قرار دارد. فلز کروم، یک فلز بسیار سخت و با رنگ خاکستری میباشد. براق بودن عنصر کروم، از جمله ویژگیهای دیگر این عنصر محسوب میشود.
یکی دیگر از خواص مکانیکی عنصر کروم این است که دارای نقطه جوش بسیار بالایی میباشد. به همین خاطر، میتواند گزینه خوبی برای صنایعی باشد که نیاز به دمای بسیار بالایی دارند. کروم مانند فلزهای دیگر مثل مس، آهن و ... چکشخوار یا شکلپذیر نیست و در گروه فلزهای شکننده قرار میگیرد.
کروم یکی از مهمترین و بهترین فلزاتی است که میتواند در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. عنصر کروم، در گروه فلزهای جدول تناوبی قرار میگیرد و رنگ خاکستری دارد. این فلز به دلیل ویژگیهای مکانیکی منحصر به فردی که دارد.
میتواند در صنایع مختلف و برای ساخت ابزارهای صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. با توجه به کاربردهای بسیار متنوع کروم، در این مقاله قصد داریم بیشتر در رابطه با جزئیات مختلف فلز کروم و کاربردهای آن صحبت کنیم.
ترکیب فلز کروم و فولاد؛ رسیدن به بهترین خواص مکانیکی
فلز کروم یکی از بهترین فلزهایی است که میتواند برای صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. فلز کروم مقاومت بسیار بالایی در مقابل زنگزدگی، تیرگی و فرسایش دارد. اما در صورتی که به صورت ترکیب با دیگر فلزها مورد استفاده قرار گیرند، خواص بیشتری نیز دارد.
در بسیاری از صنایع، فلز کروم با فولاد ترکیب میگردد. با ترکیب این دو فلز، فرسایش و تیرگی فلز کروم بسیار کاهش پیدا میکند و همین موضوع یک حسن برای ایجاد این ترکیب میباشد. یکی از کاربردهای فلز کروم در صنایع، استفاده از آن برای روکش دهی بر روی فولاد است. در واقع، مقداری از کروم به صورت ترکیبی با فولاد، استفاده میشود تا خواص مکانیکی فولاد بهبود پیدا کند.
با به کار رفتن مقداری کروم در فولاد، یک لایه غیر فعال بر روی فولاد ایجاد میشود. این لایه غیر فعال میتواند از تماس فولاد با محیط جلوگیری کند. به همین خاطر، کروم میتواند فولاد را به فولاد ضد زنگ تبدیل کند. عمدتا به کار رفتن 10 درصد کروم در فولاد، باعث ایجاد تمامی خواص ذکر شده میگردد.
عنصر کروم و کاربرد آن در صنایع مختلف
عنصر کروم دارای ویژگیهای منحصر به فردی است و با توجه به خواص مکانیکی که دارد، میتواند به صورت عنصر، ترکیب و یا آلیاژ مورد استفاده قرار گیرد. در حال حاضر، در صنایع مختلف این متریال به کار میرود. از جمله کاربردهای عنصر کروم، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- قابل استفاده برای مقاوم کردن یک محصول در مقابل پوسیدگی
- قابل استفاده برای ایجاد سطح براق نهایی در یک ابزار
- قابل استفاده برای تولید فولاد ضد زنگ
- قابل استفاده به عنوان کاتالیزور
- برای دوپ کردن پوشش کربن شبیه الماس
- قابل استفاده در برخی از رنگهای مو
- سبز شدن رنگ شیشه با کمک نمک کروم
- ساخت قاب های پخت آجر
- تمیز کردن ظرف های شیشه ای آزمایشگاهی
- قابل استفاده برای آبکاری کردن ابزارها با کروم به اسم دیگه آبکاری کروم
ضد زنگ کردن ابزارها؛ با عنصر کروم
یکی از مهمترین ویژگیهای ابزار آلات صنعتی باید ضد زنگ بودن آنها باشد. در سال های اخیر، روش های مختلفی برای ضد زنگ کردن فلزات به وجود آمدند که برخی از این روش ها، هزینه بر و پیچیده بودند. کروم به عنوان یکی از بهترین فلزهایی است که با داشتن خاصیت ضد زنگ بودن، میتواند برای روکش دهی بر روی فلزات دیگر مورد استفاده قرار گیرد. به همین خاطر، معمولا فلز کروم حداقل به میزان 10 درصد در دیگر فلزات استفاده میشود. جالب است که بدانید فلز کروم میتواند فلزات را از خوردگی محافظت نماید.
آیا کروم برای انسان ها سمی است؟
یکی از دغدغه های افراد و گروه های صنعتی، این است که متریال و عنصر کروم میتواند برای انسان ها اثر سمی به دنبال داشته باشد یا خیر؟ به طور کلی، فلز کروم جزء فلزات ایمن است و دارای کمترین درصد خطر برای ما انسان ها میباشد.
البته این احتمال وجود دارد که تماس فلز کروم با چشم، بافت های محیطی و پوست مشکل ایجاد کند. بنابراین، توصیه میشود که برای استفاده از کروم، تمامی موارد ایمنی رعایت شود.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم در رابطه با فلز کروم و ویژگیهای منحصر به فرد آن صحبت کنیم. این متریال دارای ویژگیها و خصوصیات مکانیکی فوق العاده ای میباشد. از این رو کروم بیشتر برای ضد زنگ کردن متریال های فلزی مورد استفاده قرار میگیرد.
در حال حاضر، فلز کروم در بسیاری از صنایع مکانیکی، ساختمان سازی و ... به کار میرود. به همین خاطر، می توان با کمک این متریال، نیازهای صنایع را برطرف کرد.
بدون نظر