آلیاژ کروم چیست و چه انواعی دارد؟

2.3/5 - (3 امتیاز)

آلیاژ کروم چیست؟

پیش از آن که به آلیاژ کروم بپردازیم، باید به تعریف آلیاژ اشاره کنیم. آلیاژ به مخلوطی همگن از چند فلز یا نافلز گفته می‌شود که با هدف بهبود و تقویت ویژگی های مطلوب تولید می‌شود. عناصر موجود در طبیعت به تنهایی قادر به رفع نیازهای بشر نیستند. بلکه هر یک از آنها دارای خواص و کاربردهای خاص خود می باشند. بدین ترتیب ترکیب آنها با یکدیگر سبب تامین اهداف جامعه ی بشری و کاربرد بهتر آنها خواهد شد. کروم نیز نام عنصر شماره ی 24 جدول تناوبی است که در دسته ی فلزات قرار می‌گیرد. نسوز بودن، درخشندگی، سختی و مقاومت در برابر خوردگی و سایش از جمله خواص آن است. دمای ذوب آن 1857 درجه ی سانتیگراد و دمای جوش آن 2672 درجه ی سانتیگراد است. خواص بسیار ارزنده ی این فلز سبب به کارگیری آن در آلیاژ های مختلف می‌شود. با این کار درخشندگی و مقاومت را به سایر عناصر اضافه می کنند.

آلیاژهای فولادی کروم دار یکی از انواع آلیاژ کروم

آلیاژ فولادی کروم دار یکی از انواع آلیاژ کروم است. فولاد خود آلیاژی از آهن و کربن می‌باشد. اما به منظور بهبود ویژگی ها و قابلیت های آن از افزودن عناصری نظیر کروم، نیکل، مولیبدن، تنگستن، وانادیوم، کبالت و منگنز به آن بهره می گیرند. در صورتی که درصد افزودن این عناصر بیش از هشت درصد باشد، در دسته ی فولاد پر آلیاژ قرار می‌گیرد. لذا فولاد زنگ نزن با 10 تا 26 درصد کروم، در همین دسته قرار می‌گیرد. کروم با تقویت کنندگی فریت، در فولاد سبب افزایش درجه ی سختی، افزایش مقاومت در برابر زنگ‌زدگی و افزایش مقاومت در برابر خورندگی اسیدها و بازها می‌شود. در مقابل نیز قابلیت تبدیل فولاد به ورق و مفتول را کاهش می‌دهد. استیل استنلس نیز در واقع به همین فولاد زنگ نزن اطلاق می‌شود.

در مقابل این فولاد پر آلیاژ، آلیاژ کروم دیگری با نام فولاد کروم – نیکل دار وجود دارد. این فولاد را با 5/3 درصد نیکل و 57/1 درصد کروم در دسته ی کم آلیاژ ها قرار می دهند. مقاومت بالا در برابر سایش، مقاومت بالا در برابر خوردگی، مقاومت بالا در برابر دماهای زیاد و مقاومت بالا نسبت به اکسیداسیون، این فولاد را در صنایع به آلیاژی پرکاربرد تبدیل کرده است. ترموکوپل یکی از موارد استفاده ی این آلیاژ به حساب می آید.

اما آلیاژ میل کروم نیز یکی دیگر از آلیاژهای کرومی است که از جنس فولاد CK45 می‌باشد. این آلیاژ کروم یک نوع آلیاژ خاص و سوپر آلیاژ است. از میلکروم یا همان میلگرد کروم در مواردی استفاده می‌شود که محیطی مرطوب، دارای خورندگی و اصطکاک بالا موجود است. لذا در کاربردهای هیدرولیک و پنوماتیک نظیر جرثقیل ها، کامیون‌های کمپرسی، انواع جک و بالابر، ماشین های صنعتی و راه سازی از آن استفاده می کنند.

پیشنهاد میکنیم مقاله: کروم چیست را مطالعه کنید

آلیاژ کروم

آلیاژ های نیکل – کروم – آهن

یکی از انواع آلیاژ کروم، آلیاژهای نیکل – کروم – آهن است. این آلیاژها دارای 50 تا 80 درصد نیکل بوده و دارای انواع متنوعی هستند. آهن و کروم نیز با هدف حفظ چقرمگی و افزایش مقاومت به نیکل افزوده می‌شوند. کاربرد انواع آن عبارتند از:

کاربرد آلیاژ اینکونل 600: صدا خفه کن های کوره، مبدل های حرارتی، قطعات الکترونیکی، تجهیزات پردازش مواد غذایی و مواد شیمیایی، فنرها، میله های کنترل راکتور، لوله‌های آب و … .

کاربرد آلیاژ اینکونل 601: صدا خفه کن کوره، ابزارهای حرارتی، لوله‌های کوره ی تابشی، لوله‌های محافظ ترموکوپل و … .

کاربرد آلیاژ اینکونل 690: لوله‌های تولید کننده ی بخارات هسته ای، تبدیل زغال سنگ به سوخت، مشعل ها و مجراهای پردازش کننده ی اسید سولفوریک، کوره های فرآوری پتروشیمی و … .

کاربرد آلیاژ اینکونل 706: ساخت اجزای توربین های گازی و … .

کاربرد آلیاژ اینکونل 718: قطعات موتور جت، قطعات پمپ، موتورهای موشکی، فضاپیما ها، معکوس کننده های پیشرانش.

کاربرد آلیاژ اینکونل ایکس 750: موتورهای جت، فنرها، راکتورهای هسته ای، توربین های گازی، قالب‌های اکستروژن، پیچ و مهره، ابزارهای شکل دهی و … .

آلیاژ مس – کروم یکی دیگر از انواع آلیاژ کروم

از دیگر انواع آلیاژ کروم می توان به نام آلیاژ مس – کروم اشاره کرد. هدایت الکتریکی و حرارتی زیاد، مقاومت بالا نسبت به خوردگی و شکل پذیری آسان از جمله خواص این آلیاژ است. به همین دلیل کاربرد گسترده ای پیدا کرده است. برای تولید آن نیز از روش ریخته گری در قالب مسی آبگرد بهره گرفته می‌شود.

فولاد کروم دار – آلیاژ کروم

آلیاژ کبالت – کروم – تنگستن

آلیاژ کبالت – کروم – تنگستن یکی دیگر از نمونه های آلیاژ کروم می‌باشد. هدف از افزودن کروم به آلیاژهای غیر آهنی، افزایش مقاومت آنها در برابر خوردگی و ایجاد سختی در آنها است. از این آلیاژ برای برش ابزار استفاده می کنند.

آلیاژ آلومینیوم – کروم

یکی دیگر از انواع آلیاژ کروم، آلیاژ آلومینیوم – کروم است. این آلیاژ کروم نیز با هدف افزایش مقاومت آلومینیوم در برابر خوردگی تولید می‌شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *